Tools

© D. Vansteene - Ecomusée du Bois-du-Luc
© D. Vansteene - Ecomusée du Bois-du-Luc
© S. Dhote - MBM Raid Bassin Minier
© S. Dhote - MBM Raid Bassin Minier

Met ICI wordt een rondleiding door het Frans-Belgische mijnbekken kinderspel. Er zijn verschillende complementaire tools tot uw beschikking !

De ontdekkingskaart

Met de ontdekkingskaart van ICI maakt u een ontdekkingstocht op 160 sites die van onze industriële cultuur getuigen. Deze 160 sites zijn verdeeld over 5 thematische routes en 3 fietsparcours die u naargelang uw belangstelling kunt verkennen. 

De ontdekkingsgids

In de 300 pagina’s tellende ontdekkingsgids staan de sites van de 5 thematische routes van de ontdekkingskaart beschreven. Bij elk van de 160 sites is een inleiding en praktische informatie om uw reis voor te bereiden. Ook vindt u er originele thematische artikelen om de industriële cultuur nog beter te leren kennen !

De ontdekkingsfolders

Bij de verschillende parcours van ICI horen ontdekkingsfolders die u kunt "afdrukken". U vindt deze folders in de rubriek "Beschikbare tools" bij elke uitgebreide inleiding van een geselecteerd parcours via de zoekfunctie "Een parcours zoeken".

Mobil’ICI

Binnenkort beschikbaar !
 
ICI heeft voor de zomer een ontdekkingstool ontwikkeld die zijn weerga niet kent en die u kunt downloaden op uw AppStore of kunt lenen bij het Pass en in Oignies !
 
Met deze voor Iphone geogelokaliseerde multimediagids kunt u een selectie sites van het gebied ontdekken. Deze sites, tussen het reële en het virtuele, zijn voorzien van een ontdekkingsparcours van circa 1 uur, waarbij u helemaal ondergedompeld wordt in de industriële cultuur via toegevoegde realiteit en 3D.
 
Als regisseur van uw rondleiding hoeft u na uw verkenningsreis enkel te surfen naar de 3D-kaart van ICI om de foto’s en opmerkingen te bekijken die u tijdens uw rondleiding naar wens kunt maken !
© M. Mathieu - Pass
© M. Mathieu - Pass

De toeristische kaart

Een diversiteit aan herinneringspunten

Het Bois du Cazier, het Bois-du-Luc, Le Grand Hornu en het Pass in België alsook het historisch mijncentrum van Lewarde, Fosse 11/19 in Loos-en-Gohelle, de mijnschacht Arenberg te Wallers en Fosse 9/9bis te Oignies in Frankrijk zijn 8 emblematische sites die op uitstekende wijze de patrimoniale diversiteit van ICI weergeven. Daaromtrent zijn talrijke aanvullende herinneringspunten die alle dimensies van het regionale industriële erfgoed benadrukken.

De themaroutes

De 160 herinneringspunten zijn met elkaar verbonden via 5 themaroutes die tot een reis uitnodigen :
 
Route 1 : Van hier of elders... Een reis voor mensen, ideeën en technieken
 
Route 2 : Op weg naar het Land van Vulcanus, de artistieke smeltkroes
 
Route 3 : Kenmerkende landschappen
 
Route 4 : De sociale strijd in volle gang
 
Route 5 : Over de ingenieurskunst.

Fietsen in de frisse lucht

Met de kaart kunt u eveneens kiezen uit drie fietstochten (een grensoverschrijdende, een Belgische en een Franse). Met deze drie uitzonderlijke tochten vindt u een combinatie van erfgoed en milieuontdekkingen waar ieder iets van zijn gading vindt : "Een groene tocht in het zwarte land", "In de voetsporen van de Waalse knowhow" en "Tocht... van wijk tot wijk".
© Écomusée du Bois-du-Luc
© Écomusée du Bois-du-Luc

De ontdekkingsgids

Een tool om meer uit de toeristische kaart te halen

Met deze gids maakt u meer en beter gebruik van de multidisciplinaire benadering waarvan u de hoofdlijnen op de kaart kunt vinden. Het geeft de vermelde herinneringspunten voor het traject betekenis en zorgt voor een globaal begrip ervan. De gids is gecentreerd rond vijf grensoverschrijdende themaroutes, waarbij elke route voorzien is van een samenvattend overzicht van de sites.
 
De ontdekking van ICI wordt aangevuld met een reeks themabijlagen, waarmee de grensoverschrijdende identiteit van de Europese industriële cultuur wordt getoond. Deze etappes betreffen nu eens een bepaald aspect van de industriële ervaring en dan weer een meer algemeen verschijnsel van de industrialisering.

Hoe kan ik de ontdekkingsgids ontvangen ?

Door deze via het volgende webadres te bestellen :
 
 
Verkrijgbaar in de winkeltjes van het Pass en het Bois-du-Cazier
 
Prijs : €18,00
Verzendkosten nationaal (België) : €1,77
Verzendkosten internationaal : €5,40
© Pass
© Pass

De ontdekkingsfolders

Voor alle door ICI voorgestelde uitstapjes zijn er folders die u kunt downloaden en thuis kunt afdrukken.

Deze praktische fiches, opgeluisterd met foto’s, kaarten voor positiebepaling en een gedetailleerde uitleg over de plekken, zijn een must tijdens uw rondleiding.

Waar kan ik deze ontdekkingsfolders downloaden ?

Binnenkort beschikbaar !
 
Gebruik de parcourszoekfunctie en download de folders van de geselecteerde parcoursfiches (rubriek Beschikbare ontdekkingstools).
© Pass - Orbe
© Pass - Orbe
© S. Fredriksson - Orbe
© S. Fredriksson - Orbe
© C. Vrammout - Pass
© C. Vrammout - Pass

Mobil’ICI

Mobil’ICI is een geogelokaliseerde multimediagids die een ludieke dimensie geeft aan de ontdekking van het traject van de industriële cultuur. Het bezorgt de bezoeker een geheel immersieve ervaring en draagt bij aan de verbetering van de waarneming van het landschap van het mijnbekken in al zijn facetten. Dankzij de interactieve 3D-technologie ontcijfert Mobil’ICI het gebied en begeleidt het de bezoeker bij zijn ontdekking. De tool beschikt over een intuïtieve ergonomie die het gebruik ervan ter plekke vergemakkelijkt.

Een uitgebreid en gediversifieerd gebiedsaanbod

Mobil’ICI nodigt u uit om de grote historische sites van het mijnbekken volledig te doorkruisen. U krijgt de mogelijkheid om steden en natuur te verkennen en talrijke opmerkelijke herinneringspunten van het industriële verleden van onze regio te ontdekken.

Raak vertrouwd met ICI

Mobil’ICI stimuleert ontdekkingstochten van het gebied en stelt iedereen in staat om bij te dragen aan de overdracht van deze cultuur die ons verenigt.
Vóór de rondleiding kunt u het landschap in 3D verkennen dankzij de kaart en selecteert u de verschillende parcours van de multimediagids die het meest aan uw verwachtingen voldoen.
Na afloop van uw rondleiding op het terrein kunt u inloggen op een gepersonaliseerde ruimte op dezelfde 3D-kaart en ter plekke de tijdens uw verkenningstocht verzamelde inhoud ontdekken.

Hoe kan ik Mobil’ICI ontvangen ?

Hebt u een Iphone ?
 
Vanaf 21 juli 2012 logt u in op de AppStore en downloadt u de applicatie.
 
Deze applicatie heeft zeer veel content. Download de verschillende multimedia parcours die u wilt afleggen met een WIFI-verbinding vanaf uw mobiel alvorens u te begeven naar de betreffende plek en geniet volop van de multimedia-ervaring.
 
Hebt u geen Iphone ?
 
Vanaf 21 juli 2012 kan Mobil’ICI ook worden geleend !
ICI kan rekenen op een netwerk van actieve partners die ervoor zorgen dat bezoekers toegang hebben tot de applicatie. Om aan het avontuur deel te nemen, gaat u naar de onthaal van deze partnerinstellingen (informeer vooraf naar de openingstijden) en vraagt u naar Mobil’ICI. Het lenen van het toestel (één per gezin) is gratis en is mogelijk via een borgsysteem.
 

Het distributienetwerk van Mobil’ICI wordt geleidelijk aan uitgebreid.

Vandaag krijgt u toegang tot Mobil’ICI via :

- Pass
 
> Rue de Mons 3, 7080 Frameries (België).
 
Voor informatie over de openingstijden : www.pass.be
 
 en binnenkort...
 
- Site 9-9 bis te Oignies
 
- Bois du Cazier