Een gedeelde geschiedenis

Het Pass ©C.Monnoye - Pass
Het Pass ©C.Monnoye - Pass
Het ecomuseum van Bois-du-Luc ©Ecomusée du Bois-du-Luc
Het ecomuseum van Bois-du-Luc ©Ecomusée du Bois-du-Luc
Het Bois du Cazier ©JL.Deru - Coll. Bois du Cazier
Het Bois du Cazier ©JL.Deru - Coll. Bois du Cazier
Het Natuurhistorisch Museum van Rijsel ©MHN
Het Natuurhistorisch Museum van Rijsel ©MHN

Het Pass

In 1997 werd de voormalige kolenmijn Le Crachet gekozen voor het plaatsen van belangrijke apparatuur voor de verspreiding van de wetenschappelijke en technische cultuur van een regio waar de mijn- en industriecrisis haar sporen heeft nagelaten. Vandaag is het Pass – na de restauratie onder leiding van architect Jean Nouvel – een interdisciplinair oord dat een bijdrage levert aan de ontcijfering van de maatschappelijke, technische en economische omwenteling die het leven van alledag veranderd heeft. 
 

Het ecomuseum van Bois-du-Luc

In Houdeng-Aimeries, op 6 km van La Louvière, bevindt zich het ecomuseum op de voormalige mijnsite Bois-du-Luc, een van de best behouden industriële sites in Europa.
Bois-du-Luc staat ook voor 300 jaar geschiedenis van arbeiders uit alle geografische horizonten, waarvan het verhaal tijdens een even ontroerende als leerzame tocht wordt verteld. De site is geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië.
 

Het Bois du Cazier

Ten zuiden van Charleroi, aan de rand van Entre-Sambre-et-Meuse, bevindt zich het Bois du Cazier, dat een leef- en ontmoetingsplaats is geworden met een industrieel erfgoed op de achtergrond.
Deze site, waar zich ooit een grote mijnramp voltrokken heeft, is hersteld en biedt een compleet museaal parcours verdeeld over drie ruimten, dat gewijd is aan steenkool, staal en glas.
 

De agglomeratiegemeenschap Hénin-Carvin (CAHC)

De agglomeratiegemeenschap Hénin-Carvin is een gemeentelijk samenwerkingsverband bestaande uit 14 gemeenten. Haar taak is het samenbrengen van de middelen en materialen om de inwoners een goede dienstverlening te garanderen en de vestiging van nieuwe economische activiteiten te faciliteren. Hierbij wordt niet geaarzeld om ambitieuze projecten te ondernemen om de geschiedenis van het mijnbekken en het uitzonderlijke cultuur‑ en mijnerfgoed ervan te valoriseren.
 

Het Mission Bassin Minier Nord-Pas-de-Calais

Het Mission Bassin Minier Nord-Pas-de-Calais is een engineeringtool voor de ontwikkeling en inrichting van het gebied. Deze tool is ontworpen in het kader van het project "Après-mine" van het plancontract tussen de Franse staat en regio’s voor de periode 2000-2006, waarbij het contract verlengd is voor de periode 2007-2012. Het Mission werkt onder meer, met ondersteuning van al zijn partners, aan de duurzame stedelijke inrichting van het gebied, aan de ontwikkeling en aan de valorisering van het mijn-, bouw‑, natuur- en cultuurerfgoed.
 

Het Natuurhistorisch Museum van Rijsel

Het Natuurhistorisch Museum van Rijsel, de enige soortgelijke museale instelling in de regio Nord-Pas-de-Calais dat van betekenis is, heeft, sinds meer dan 150 jaar, in de loop van zijn geschiedenis opeenvolgende collecties opgebouwd, die vandaag verdeeld zijn over de volgende vier thematieken : geologie, zoölogie, etnografie, industrie en handel. Het museum heeft een dynamisch beleid voor permanente en tijdelijke tentoonstellingen.